søndag den 14. august 2011

Ø tur-retur


Jeg har længe talt om, at jeg gerne ville besøge nogle af de mange danske små-øer. Og i dag pakkede min mand og jeg så bilen, madpakken + kaffen og hunden, og kørte til Venø.

Venø ligger i den vestlige del af Limfjorden nord for Struer.
Areal: Venø er 7,5 km lang og 1,5 km bred på det bredeste sted. Øen dækker 646 ha.
Befolkning: På Venø bor der ca. 200 fastboende samt 80 efterskoleelever.

 Venø er meget smuk at køre rundt på. Der er en del fugle og rådyr. Og advarsel - de flytter sig ikke alle, når man kommer kørende. Bl.a. så vi flere flokke af fasaner, der nægtede at flytte sig for en bil!


Venø havn er en lille og idyllisk havn, hvor der er mulighed for at spise sin medbragte mad. Og ønsker man ikke at spise sin egen madpakke, er det muligt at besøge Venø kro.
På havnen er der en opstilling af stenskulpturer - Vindspiralen.

På Venø finder man også Danmarks mindste kirke.

Det anslås, at kirken er bygget i senmiddelalderen, formentlig i 1500-tallets slutning.
Kirkens klokke har i tidligere tid været herregårdsklokke på Volstrup mellem Struer og Vinderup, og det er sandsynligt, at den daværende herre til Volstrup er kirkens bygherre, bistået af Venøboerne.
Altertavlen er fra 1882 og er en kopi af et maleri af Anton Dorph. Originalen hænger i Stefanskirken i København.
Før kirken blev opført, havde Venøboerne været henvist til at bruge Gimsing kirke, hvor man havde reserveret et særskilt stolesæde til dem. Fra 1750 har Venø været et selvstændigt pastorat med egen præst, dog med den særlige bestemmelse, at denne også skulle undervise øens børn. Ordningen med at præsten skulle undervise øens børn blev ophævet i 2004, hvor Struer Kommune lukkede Venø Skole. I dag går børnene fra Venø i skole på Bremdal Skole


''A æ u å æ ø i æ fywer''
(Jeg er ude på øen i fjorden)
Turen gik fra Venø til Jegindø.
Jegindø er en lille ø i den vestlige Limfjord. Øen er ca. 6 km lang og 3 km bred, det samlede areal 796 ha. Den har 540 indbyggere. Øen har tidligere haft områdets mest omfattende fiskeri, især med bundgarn.
På havnen er et lille fiskerimuseum, der faktisk er meget interessant at besøge. Det er meget smukt udført med net, både og andet fiskegrej i et gammelt fiskehus/redskabshus lige ned til vandet.
Klart et besøg værd!

Der er stadig mange øer på min besøgsliste, men de må komme lidt af gangen. Men selv min mand måtte indrømme, at det var en meget spændende og hyggelig tur.

Jeg håber I alle har haft en dejlig weekend/helg.

Jeg vil ønske en dejlig ny uge
Birgitte
8 kommentarer:

elinAnita (eddaskreativiteter ) sagde ...

Så koselig med slike små øer:)
klemklem

Fia sagde ...

Underbara miljöer, härligt att ta del av;)
Vilken snygg korg på sista bilden, en sån skulle man ha o plantera blommor i ♥
Kram fia

ETT RÖTT MONOGRAM sagde ...

Det finns många öar och besöka i Danmarks skärgård, ni åkte till en mysig liten ö. Man behöver inte åka långt hos er för och hitta fina ställen. Om vi kokar egenfångade kräftor, ska det vara mycket salt, dillkronor och en skvätt öl i vattnet. Men jag har köpt mina färdiga i butik.
Ha det gott
Kramar
AnnaMaria

Sussi / Sussinghurst sagde ...

hi hi, ja nogen gange skal vores mænd overbevises ved selvsyn

Design À la Camara sagde ...

Nogen skal der bare ske noget - og du viser på bedste vis stemningsfoto fra en utrolig smuk ø. Spændt på at høre, hvilke andre øer der står på din liste - så vidt jeg erindrer består Danmark a 54 øer - så der er rigeligt at slæbe husbonden med rundt på.

Design À la Camara sagde ...

mente : nogen gange :-D

Drömmar i vitt sagde ...

Hej Birgitte!
Vilka underbara bilder:-) Tack för din kommentar på min blogg.... Önskar dig en underbar vecka!
Kram Anita K

Anne på landet sagde ...

SÅ stemningsfulle,inspirerende bilder..TAKK for titten.

Og takk for koselige ord inne hos meg:o) Du spør hva jeg skal undervise i - Det blir interiørkurs og sy kurs - og til jul, kanskje noen julekurs for å lage dørkranser osv.

Veien blir til mens jeg går.
Jeg er blitt 50 og så tøff så tøff, hi,hi,hi,


Fin dag ønskes deg, med klem fra meg :o)